De ultieme reisroute door Guatemala

Tijdens mijn rondreis door Latijns-Amerika is er één land dat mijn hart echt heeft gestolen: Guatemala. Dit nog relatief onontdekte land heeft veel moois te bieden waaronder Maya tempels, koloniale steden, (actieve)vulkanen en spectaculaire regenwouden. Wat het reizen door Guatemala extra leuk maakt zijn de offroad paden om van de ene naar de andere bestemming te komen, de wegen zijn namelijk nog lang niet overal verhard. Avontuur en mooie uitzichten gegarandeerd!

In dit artikel zal ik mijn reisroute door Guatemala delen. Zelf heb ik hier 5 weken rondgetrokken vanwege mijn reistempo en de 5-daagse hike naar El Mirador, maar je kunt ook prima de hoogtepunten van Guatemala in 2 a 3 weken zien.

Veiligheid Guatemala

Hoewel Guatemala een veilige reisbestemming is – ik heb mij hier als vrouw nooit onveilig gevoeld – kan ik toch aanraden om bepaalde plekken zoals Guatemala-Stad te vermijden. Net als meerdere hoofdsteden in Latijns-Amerika ligt de criminaliteit hier een stuk hoger. Daarnaast moet je ook altijd goed opletten bij de grensovergangen met El Salvador, Honduras en Belize. Ik ben Guatemala twee keer binnengekomen via een grensovergang, 1 keer via El Salvador en 1 keer via Belize met de boot. Beide keren heb ik dit met een lokale touroperator gedaan om er zeker van te zijn dat ik veilig de grens over kwam.

De locals in Guatemala zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam waardoor ik mij altijd op mijn gemak voelde. Kijk er niet gek van op wanneer locals zomaar op je af stappen om een praatje te maken, ze zijn namelijk nieuwsgierig naar wat je doet. Wanneer je een paar woordjes Spaans spreekt zijn ze al helemaal enthousiast wat het natuurlijk extra leuk maakt.

reisroute guatemala

Antigua

Deze koloniale stad is een mooi startpunt voor je reis door Guatemala. Wanneer je met het vliegtuig aankomt in Guatemala-Stad, is het aan te raden om vanaf hier meteen de bus/taxi te nemen naar Antigua, dit duurt ongeveer 1 uur. Antigua heeft veel mooie oude gebouwen en hippe eettentjes, je kunt hier lekker een dagje of 2 doorheen slenteren. Omdat Antigua op zo’n 1500 meter hoogte ligt is het hier niet al te warm, de temperatuur ligt altijd tussen de 22 en 26 graden. Een fijne plek om even bij te komen van je vliegreis.

HOSTEL TIP: Selina Antigua

reisroute guatemala
reisroute guatemala

Beklim vulkaan Acatenango

Vanuit Antigua zie je ze al liggen: vulkaan Fuego, die om de 20 minuten lava, as en gesteente spuwt. En de 3.976 meter hoge Acatenango, een actieve vulkaan waarvan de laatste uitbarsting in 1972 was. De gaafste en uitdagendste activiteit in Guatemala is dan ook het beklimmen van vulkaan Acatenango. 

Deze 2 daagse hike naar de top van de vulkaan is niet gemakkelijk, maar wanneer heb jij nou de kans om het natuurgeweld van een vulkaan van zo dichtbij te zien?

Meer weten over deze fantastische hike? Lees dan het artikel over Vulkaan Acatenango. Hier vind je naast een beschrijving van de hike, praktische tips en een inpaklijst.  

reisroute guatemala

Lake Atitlan

De volgende bestemming op de route door Guatemala is Lake Atitlan, wat vanuit Antigua zo’n 3 uur rijden is. Dit kratermeer wordt omringt door drie grote vulkanen waardoor je altijd een indrukwekkend uitzicht hebt. Om het meer liggen 12 verschillende dorpjes, met ieder zijn eigen charme. Zelf heb ik hier een week gespendeerd waarbij ik verbleef in de dorpen San Marcos en Santa Cruz. Tussen alle dorpen varen er regelmatig boten op en neer (meerdere malen per uur), waardoor je gemakkelijk dag tripjes kan maken.

San Marcos staat bekend als ‘hippiedorp‘ met vele yogacentra, vegetarische eettentjes en sieraden winkels. Hier ligt ook een klein natuurreservaat, Cerro Tzankujil, wat zeker de moeite waard is om te bezoeken. Santa Cruz is een klein en rustig dorpje, waarbij het centrum bovenop een steile berg ligt. De meeste accommodaties liggen aan de oever, wat een fijne uitvalsbasis is voor al je activiteiten. Wanneer je een of meerdere dorpen in Atitlan bezoekt is het leuk om door de straten te slenteren, te hiken, suppen of om gewoon te relaxen. Oh! En daarnaast heb je hier prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen!

HOSTEL TIP: La Iguana Perdida

reisroute guatemala

Semuc Champey

Dit schitterende natuurgebied ligt verstopt in de bergen van Guatemala. Om hier vanuit Lake Atitlan te komen ben je dan ook zeker 10 tot 12 uur onderweg met de bus, maar dit belooft wel een indrukwekkende rit. Semuc Champey is een klein stukje paradijs midden in de jungle, hier vind je natuurlijke zwembaden met kristalhelder water. Lanquin is het dichtstbijzijnde dorp voor je dagtrip naar Semuc Champey. Ik koos voor een accommodatie buiten dit dorp, midden in de natuur wat de ervaring hier extra bijzonder maakte. Elke ochtend werd ik wakker met het geluid van tropische vogels en apen. Vanuit Utopia is het zo’n 45 tot 60 minuten wandelen naar Semuc Champey, waar je onder andere kunt:

  • Afkoelen in de natuurlijke zwembaden

  • Klimmen naar El Mirador (uitzichtpunt)

  • Een van de nabij gelegen grotten bezoeken

  • Op de rivier tuben

Omdat de reis naar Semuc Champey erg lang is vond ik het fijn om 3 dagen in deze omgeving te verblijven. Ik merkte dat veel reizigers hier ‘maar ‘ 1 a 2 dagen verbleven, wat ook logisch is als je beperkt de tijd hebt voor je rondreis door Guatemala.

HOSTEL TIP: Utopia Eco Hostel

reisroute guatemala
reisroute guatemala

Flores & Tikal

Flores is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de oude Maya stad Tikal. Vanuit Lanquin doe je er zo’n 7-8 uur over om Flores te bereiken, het is een klein maar fijn dorpje (eiland) met een lekkere sfeer. Ook in dit dorp vind je overal tour operators die je kunnen meenemen naar Tikal en El Mirador, je kunt dus gemakkelijk last minute jouw excursie nog boeken.

Tikal – een van de grootste Maya steden van Midden-Amerika - is voor vele toch wel dé reden om Guatemala te bezoeken. Duizenden tempels en bouwwerken liggen hier verspreid in de jungle. Het zijn niet alleen de bouwwerken waarvan wij zo onder de indruk waren, maar ook de dieren die je er tegenkomt, zoals aapjes, coati’s en tropische vogels maken de ervaring helemaal compleet.

Online las ik dat veel reizigers een zonsopkomst of zonsondergang entree kochten voor Tikal, hoewel ik geloof dat de belichting dan erg mooi is, kozen wij toch voor een dag entree. Hierdoor hadden we rustig de tijd om alle tempels te bezoeken.

HOSTEL TIP: Los Amigos Hostel

reisroute guatemala
reisroute guatemala

Na ons bezoek aan Tikal zijn we nog een extra dag in Flores gebleven. We hebben een kano gehuurd en zijn naar Jorge’s Rope Swing gegaan. Een lokale familie runt deze plek en voor een kleine vergoeding mag je hier de dag spenderen. Ze hebben een mooi platform gebouwd met een duikplank en een ropeswing, waarmee een middag plezier gegarandeerd is.😉

reisroute guatemala

Livingstone & Rio Dulce

Livingstone is een dorp aan de Caribische kust dat alleen per boot te bereiken is. Wanneer je vanuit Flores naar Livingstone reist heb je twee opties: 1. Je neemt de bus (4 uur) naar Rio Dulce en pakt vanaf daar de boot naar Livingstone (2 uur). Optie 2. Je reist via Belize, deze optie raad ik alleen aan wanneer je ook van plan bent om een paar dagen in Belize te spenderen, wat ik overigens ten zeerste kan aanraden!

Wanneer je in Livingstone bent merk je meteen dat de cultuur hier erg verschilt met de rest van Guatemala. In dit dorpje wonen de Garifuna, een gemengd volk van oud-Afrikaanse slaven en de etnische “Carib” indianen. Het is niet alleen de cultuur die anders is vergeleken met de rest van Guatemala, maar ook de natuur onderscheid zich hier met wuivende palmbomen, zandstranden en moerassen. Dompel je onder in de Caribische sferen en ‘go with the flow.‘

HOSTEL TIP: Casa Rosada

reisroute guatemala
reisroute guatemala

Leuke activiteiten in de omgeving:

  • Riviertocht over Rio Dulce

  • Bezoek de watervallen van Los Siete Altares

  • Huur een bootje of een kano

  • Struim het dorpje af voor leuke souvenirs

  • Een avondje dansen

Extra: Jungle hike naar El Mirador

Als je extra tijd hebt tijdens je rondreis door Guatemala is de hike naar El Mirador aan te raden! El Mirador is een Maya complex diep in de jungle, om hier te komen moet je een wandeling van 40 kilometer maken door de jungle (of je neemt een helikopter.) Omdat wij graag het avontuur aangaan, en een helikopter rit simpelweg te duur vonden, kozen wij voor de eerste optie.

Dat betekende twee dagen heen hiken, 1 ‘rust’ dag waarbij je de Maya tempels bezoekt en twee dagen terug wandelen naar de bewoonde wereld. En met de bewoonde wereld bedoel ik een dorpje (Carmelita) in the middle of nowhere met misschien 100 inwoners. Om dit dorp te bereiken maakt je eerst een pittige offroad trip vanuit Flores, die drie uur duurt.

reisroute guatemala

De weg naar El Mirador is gelukkig op een vlakke ondergrond wat het een stuk gemakkelijker maakt dan de Acatenango hike. Het is meer het mentale aspect wat deze trektocht uitdagend maakt omdat je 4 dagen door de jungle loopt waarbij alles op elkaar lijkt. Het duurt simpelweg erg lang voordat je bij de tempels aankomt, en daarnaast zitten er veel muggen.

Desalniettemin is het ontzettend gaaf en kregen wij een goede band met onze groep, die bestond uit 8 personen. Het is een tocht die je maakt als team, waarbij je samen de uitdaging aan gaat. Daarnaast is het enorm bijzonder om zover van de bewoonde wereld te zijn. Stel je dit voor: Je staat op een tempel en ziet alleen maar kilometers en kilometers aan jungle en het enige wat je hoort is het gebrul van apen. Dat is gewoon onbeschrijfelijk.

Ongeveer 90% van de tempels bij El Mirador ligt onder de grond en moet dus nog worden uitgegraven door archeologen. Verwacht dan ook niet hetzelfde als de tempels en complexen bij Tikal, waar alles grotendeels is uitgegraven.

reisroute guatemala
reisroute guatemala

Note: Er zijn nog niet zoveel toeristen die El Mirador bezoeken. Toen wij deze plek in januari 2020 bezochten waren er dan ook geen Engelstalige gidsen aanwezig in Carmelita. Wij hadden het geluk dat er een Spaans sprekende man in onze groep zat die alles voor ons vertaalde naar het Engels. Houd hier dus rekening mee wanneer je besluit om El Mirador te bezoeken.

Guatemala is een fantastisch land met een gevarieerd aanbod aan hoogtepunten. Met de indrukwekkende natuur, tempels, koloniale dorpen, indrukwekkende vulkanen en Maya cultuur is dit land absoluut mijn favoriete vakantiebestemming.

Lees ook


Dit artikel bevat affiliate links – Dit betekent dat als jij op een link klikt en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende partner, ik een commissie ontvang. Jij betaalt niets extra’s, maar support hiermee wel mijn business :)

Vorige
Vorige

Beklim vulkaan Acatenango

Volgende
Volgende

Het verschil tussen vindbaarheid en zichtbaarheid