Overtuigende teksten die het verschil maken

Wil jij met teksten je lezers overtuigen om tot een bepaalde actie over te gaan? Dan bevind jij je op het gladde ijs van copywriting, waar een paar woorden het verschil kunnen maken tussen een verkoop of een afhaker.

tekstschrijven.jpeg

Wat is copywriting?

Copywriting is het schrijven van commerciële teksten. Deze teksten zijn bedoeld om de lezer te beïnvloeden en aan te zetten tot actie. Het zijn dus eigenlijk overtuigende teksten, je schrijft met een bepaald doel voor ogen. Zo’n tekst noemen we ook wel een copy. Copy’s komen voor in verschillende vormen, hier volgen een aantal voorbeelden:  

  • Een brochuretekst

  • Een landingspagina op een website

  • Een nieuwsbrief

  • Een LinkedIn bericht

Wat is het doel van je tekst?

Of het nu gaat om een social media bericht of een websitetekst, schrijf je content altijd met een doel voor ogen. Wat wil jij overbrengen en waartoe wil jij je (potentiële)klant aanzetten? Neem ze mee in een verhaal dat leidt naar de eindboodschap.

Wie is je doelgroep?

Naast dat je een duidelijk doel voor ogen moet hebben, is de tweede stap om dit doel daadwerkelijk over te brengen naar de doelgroep. Verdiep je in je doelgroep en wat ze bezig houdt. Tegen welke problemen lopen ze aan en hoe ga jij dit oplossen? Gebruik daarbij woorden die aansluiten op het taalgebruik van je doelgroep.

Bouw je teksten zorgvuldig op

Zorg voor een kopregel en inleiding die prikkelen, een informatief middenstuk met tussenkoppen en een duidelijke conclusie. Voor het schrijven van overtuigende teksten kun je de AIDA formule gebruiken.

Eenvoudige en aantrekkelijke teksten

Niemand houdt van lange lappen tekst. Zorg en dan ook voor dat een tekst makkelijk leesbaar is, dit kun je onder andere doen door het gebruik van:

  • Opsommingen

  • Tussenkoppen

  • Kleine tekst blokken

  • Witregels

  • Korte en duidelijke zinnen

De aandachtsspanne van een online bezoeker is kort. Verschillende soorten media waaronder foto’s, video’s, gifjes en infographics zijn tegenwoordig onmisbaar.

Focus op het resultaat

Stap eens in de schoenen van je doelgroep en bekijk de tekst door hun ogen. Welke vragen hebben ze en wat ga jij voor ze oplossen? Benoem niet alleen alle aspecten van je product of dienst maar laat de lezer weten wat zij eraan hebben. Wat gaan ze bereiken? Verkoop de oplossing, niet het product.

Overtuigende teksten door Personalisering

Het gebruiken van emoties in je tekst kan bevorderend zijn voor de vertrouwensband met je lezer, of het nu gaat om angst, frustratie of blijdschap. Mensen zijn nou eenmaal emotionele wezens en wanneer ze merken dat er ook echt een persoon achter het verhaal zit, voelen ze zich sterker verbonden.

Een andere manier van personalisering is storytelling: schrijven aan de hand van een verhaal of anekdote. Op deze manier blijft jouw boodschap beter hangen bij de lezer.

tekstschrijven

Schrijven maar!

Met deze tips kun jij aan de slag met het schrijven van overtuigende teksten!

Vind jij het nog steeds lastig om wat op papier te krijgen of heb jij hier simpelweg geen tijd voor? Dan kun je het schrijven van teksten ook uitbesteden, ik help je hier graag bij! Neem contact met mij op, dan kletsen we even.

Lees ook


Dit artikel bevat affiliate links – Dit betekent dat als jij op een link klikt en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende partner, ik een commissie ontvang. Jij betaalt niets extra’s, maar support hiermee wel mijn business :)

Vorige
Vorige

Verbeter jouw positie in Google met waardevolle content

Volgende
Volgende

Squarespace ervaringen - De voor- en nadelen