Squarespace ervaringen - De voor- en nadelen

Als je op zoek bent naar een geschikt CMS-systeem voor jouw website, is Squarespace één van de vele opties. Hoe is Squarespace precies in gebruik en wat zijn de voor- en nadelen? In dit artikel deel ik mijn ervaringen met het bouwen van websites in Squarespace.

Wat is Squarespace?

Squarespace is een CMS (content management systeem) waarmee je professionele websites en webshops kunt bouwen. Met behulp van een drag & drop systeem kun je eenvoudig elementen en contentblokken binnen een pagina verslepen, waardoor je ingebouwde templates volledig naar wens kunt aanpassen. Dit biedt de mogelijkheid om een geheel gepersonaliseerde website te creëren. Daarnaast werkt de backend van Squarespace zeer intuïtief en heb je geen technische kennis nodig om van start te gaan.

Wat kost een Squarespace website?  

De kosten voor een Squarespace website zijn relatief duur in vergelijking met andere CMS-systemen. Je hebt de keuze uit een abonnement op maand- of jaarbasis.

Prijzen op maandbasis

Prijzen op jaarbasis

Wat zijn de voordelen van Squarespace

  • Het is gebruiksvriendelijk voor beginners. Het drag & drop systeem werkt intuïtief waardoor het makkelijk is om in Squarespace te werken.

  • Een ruime keuze uit professionele templates en designs.

  • Alle templates zijn responsieve, wat betekent dat ze zich automatisch aanpassen aan het apparaat waarop de website wordt weergeven (smartphone, tablet of desktop).

  • De hosting en de domeinnaam zijn inbegrepen in de prijs. Je hoeft dit dus niet apart te regelen.

  • Squarespace zorgt voor de veiligheid van jouw website, door middel van een SSL-certificaat.

  • Het heeft een ingebouwde SEO (zoekmachine optimalisatie) functie.

  • De online helpdesk is 24/7 bereikbaar en reageert altijd snel.  

  • Squarespace heeft een samenwerking met Unsplash, dit geeft je toegang tot de gratis fotodatabase van Unsplash.

Eenvoudig toevoegen van elementen in Squarespace.

Wat zijn de nadelen van Squarespace

Er zijn natuurlijk geen voordelen zonder nadelen. Bij deze de minpunten van Squarespace.

  • Squarespace is relatief duur in vergelijking met andere CMS-systemen.

  • Betalingen via iDeal zijn (vooralsnog) niet mogelijk in Squarespace webshops. Momenteel kun je alleen gebruik maken van PayPal, Stripe en Apple Pay.

  • Squarespace is een closed source platform wat betekent dat gebruikers geen templates en plugins kunnen maken. Hierdoor heb je minder mogelijkheden dan op een platform zoals WordPress.

Mijn conclusie, aanrader of niet?

Met Squarespace kun je zonder enige technische kennis een professionele website neerzetten. De visuele beleving van website bezoekers staat hoog in het vaandel en daarnaast is het systeem zeer gebruiksvriendelijk. 

Echter heeft het platform ook nadelen, dit heeft met name invloed wanneer je een website of webshop nodig hebt met meerdere functionaliteiten. Hierbij kun je denken aan het koppelen van iDeal als betaalmethode of een integratie met Mailblue.

Wil jij een normale bedrijfswebsite, blog of portfolio dan raad ik Squarespace ten zeerste aan. Het is simpelweg de meest eenvoudige tool voor het maken van schitterende en professionele websites.

Jouw website bouwen in Squarespace

Wil je Squarespace uitproberen? Dan kan je starten met een gratis trial versie van 2 weken. Op deze manier kan jij ontdekken of je het fijn vind om in Squarespace te werken. Mocht je er na 2 weken nog niet uit zijn, kun je contact opnemen met de helpdesk zodat jouw trial met nog 2 extra weken wordt verlengd. Hoezo klantvriendelijk 😉 Besteed jij het bouwen van een professionele Squarespace website liever uit? Ik help je graag met webdesign op maat.

Lees ook

Vorige
Vorige

Overtuigende teksten die het verschil maken

Volgende
Volgende

Een goede call to action op jouw website