5 plekken in Mexico die je niet mag overslaan

Welkom in het zonovergoten Mexico, waar zorgen vervagen onder de smaken van taco's en tequila. En er is zoveel te ontdekken in dit prachtige land! Alleen al in de provincies Yucatán en Quintana Roo zijn er talloze avonturen te beleven, van het zwemmen in cenotes, tot het bezoeken van tempels, prachtige stranden en koloniale steden. Droom jij van een rondreis door Yucatán & Quintana Roo? Dan mag je de volgende 5 plekken zeker niet overslaan.

  1. Het paradijselijke eiland Holbox

Het eiland Holbox ligt in de Golf van Mexico, voor het schiereiland Yucatán. Dit Caribisch stukje paradijs heeft het allemaal: parelwitte stranden, wuivende palmbomen en een laid-back sfeertje. Met een beetje geluk spot je hier zelfs flamingo’s. Op het eiland zijn auto’s niet toegestaan, iedereen beweegt zich voort per golfkar of fiets. Dat is prima te doen aangezien het eiland maar een kleine 30 kilometer lang, en 2 kilometer breed is.

Wat te doen tijdens je bezoek aan Holbox?

  • Huur een fiets of golfkar en verken het eiland

    Hoewel het centrum te voet verkend kan worden, is het leuk om het eiland verder te ontdekken per fiets of golfkar. Ontdek afgelegen stranden en vergroot je kans op het spotten van flamingo's en leguanen.

  • Wandel over de zandbank naar Punta Mosquito

    Bij eb vormt de zandbank een wandelpad naar Punta Mosquito. Geniet van een kilometerlang avontuur, staande tot enkeldiepte in het water en omringd door de zee aan beide zijden.

  • Plankton: Glow in the dark

    Een unieke belevenis is het zwemmen tussen oplichtend plankton bij het invallen van de duisternis, ook wel bekend als bioluminescentie.

  • Zwem met walvishaaien

    Holbox staat bekend als een toplocatie voor het spotten van walvishaaien. Boek ter plaatse een tour en ervaar deze onvergetelijke ontmoeting

  • Kitesurfen

    Voor de avontuurlijke zielen is kitesurfen een must. Holbox biedt ideale omstandigheden voor zowel beginners die lessen kunnen nemen, als gevorderden die hun vaardigheden willen aanscherpen.

Accommodatie tips Holbox

Op Holbox vind je een scala aan accommodaties die perfect aansluiten bij diverse reisbudgetten en voorkeuren. Budgetreizigers kunnen terecht in een van de velen hostels, zoals Tribu, voor een betaalbaar en gezellig verblijf. Voor een comfortabel verblijf zijn de Cabanas Coconut by MIJ een uitstekende keuze. Wie op zoek is naar ultieme luxe, kan zich laten verwennen in de weelderige ambiance van Hotel Para ti. Holbox mag dan klein zijn, maar haar accommodaties zijn groots in diversiteit en kwaliteit.

2. Magische kustplaats Tulum

Tulum is een prachtige kustplaats in de provincie Quintana Roo, die je zeker niet mag overslaan tijdens je rondreis door Mexico. Deze eeuwenoude Mayastad fascineert niet alleen vanuit cultureel en natuurlijk oogpunt, maar straalt ook een onmiskenbaar levendige sfeer uit. Als er één plek in Mexico is waar ik uitbundig heb gefeest, dan was het wel in Tulum!

Tulum is opgesplitst in twee delen: Tulum Beach en Tulum Town. Houd hier rekening mee wanneer je je accommodatie boekt, het verschil is namelijk best groot. Tulum Beach ligt, zoals de naam al impliceert, langs de kustlijn. Hier vind je veel luxe hotels, hippe beachclubs, top-notch restaurants en creatieve kunstwerken. Het is prachtig maar, daar betaal je dan ook de hoofdprijs voor.

Iets landinwaarts ontdek je Tulum Town, het bruisende centrum met tal van gezellige hostels, restaurants en bars, waar je voor een vriendelijke prijs kunt genieten van eten en accommodatie. Dit is de plek waar locals en backpackers te vinden zijn. en de feesten tot in de vroege uurtjes doorgaan.

Wat is er allemaal te doen in Tulum?

  • Verken de Maya-ruïnes

    De Maya-ruïnes van Tulum bevinden zich op een unieke plek: langs de rand van een klif. Opmerkelijk genoeg is dit de enige Mayastad die direct aan de zee grenst! . Een vroeg bezoek aan deze ruïnes wordt aanbevolen om de drukte voor te zijn.

  • Huur een fiets en verken de omgeving

    Ontdek Tulum en haar omgeving per fiets. De meeste hotels hebben hun eigen fietsservice, maar anders zijn er ook genoeg verhuurders in de buurt te vinden.

  • Neem een frisse duik in een van de velen cenotes

    Laat je betoveren door de cenotes rondom Tulum, waar zoetwaterpoelen en grotten samenkomen. Ontdek parels zoals de Grand Cenote, Cenote Calavera en Cenote Dos Ojos voor een verfrissende duik in een magische onderwaterwereld.

Note: Ik heb ontzettend goed weer gehad in Tulum (januari), maar er zijn ook tijden waarin er veel zeewier aanspoelt. Een aantal keren per jaar, meestal tussen mei en oktober, zorgt een berg zeewier voor onaangename geuren en smerige stranden in Tulum.

Accommodatie tips Tulum

In het betoverende Tulum wordt de keuze aan accommodaties bepaald door twee unieke gebieden. In 'Tulum Pueblo,' oftewel het centrum, vind je levendige hostels zoals Mayan Monkey, perfect voor degenen die de lokale sfeer willen ervaren. Aan de kust, in 'Tulum Beach,' ontvouwt zich een wereld van exclusieve beachclubs en luxe hotels zoals La Conchita, waar je kunt genieten van verfijnde strandervaringen. Voor een perfecte balans tussen comfort en ontspanning zijn er ook serene accommodaties zoals Trece Lunas.

3. Kraakhelder water in Bacalar

Bacalar, ook bekend als het Meer van de Zeven Kleuren, is werkelijk een stukje paradijs. Het dorpje zelf biedt niet veel vertier, waardoor een bezoek aan Bacalar voornamelijk draait om het betoverende meer. En dat is het meer dan waard, want het kristalheldere water is nog blauwer dan menig strandbestemming.

De ultieme manier om het meer te verkennen is, natuurlijk, per zeilboot. Hoewel er ook kleine motorboten beschikbaar zijn, vond ik persoonlijk de rust van een zeiltour prettiger. Tijdens de zeiltocht kun je genieten van adembenemende uitzichten en af en toe stoppen om een verfrissende duik te nemen. De variërende kleuren van het water zijn zo indrukwekkend dat je er niet genoeg van kunt krijgen. Naast het boeken van een boottocht is het ook mogelijk om op eigen tempo Bacalar te ontdekken door een kajak te huren.

Langs de oevers van het meer zijn diverse plekken waar je heerlijk kunt ontspannen. Veel hotels en hostels hebben privétuinen exclusief voor hun gasten, maar gelukkig zijn er ook openbare plekken zoals Las Cocolitos, waar je tegen een kleine vergoeding toegang hebt.

Accommodatie tips Bacalar

Wil je de schoonheid van de natuur ervaren zonder de bank te breken? Dan is Hukuna Matata Glamping dé plek bij uitstek. Voor een comfortabel middenklasse-verblijf met moderne voorzieningen is Hotel Buenavista een uitstekende optie. En voor wie op zoek is naar luxe aan de oever van de lagune, biedt Casa Aakal Lagoon Front een serene oase.

4. De authentieke hoofdstad Merida

Na het bewonderen van de prachtige kust en het betoverende meer, is het tijd om het binnenland te verkennen. Binnen enkele uren bereik je Merida, de bruisende hoofdstad van Yucatan. Deze levendige stad weet haar authenticiteit goed te behouden en voegt zeker waarde toe aan jouw rondreis door Mexico.

Het historische centrum van Merida is bezaaid met indrukwekkende gebouwen, knusse pleinen en eeuwenoude kerken. De talloze restaurants en bars met live muziek geven de stad een levendige sfeer. Niet te missen is het centrale plein van de stad, Plaza Grande, waar bijna elke avond muzikanten en dansers hun kunsten vertonen. Hier kun je je gemakkelijk een paar uur vermaken.

TIP: Dagelijks om 09.30 uur en 18.00 uur wordt er een gratis wandeltour georganiseerd vanuit Plaza Grande. Dit is de perfecte gelegenheid om de bezienswaardigheden van de stad te verkennen. Hoewel de tour kosteloos is, wordt een kleine fooi zeer op prijs gesteld.

Wat is er te doen in de omgeving van Merida?

  • Merida dient als de ideale uitvalsbasis voor een dagexcursie naar Chichén Itzá, een van 's werelds meest bekende Maya-tempels. Een andere nabijgelegen Mayastad is Uxmal, minder bekend maar zeker niet minder indrukwekkend. Beide steden zijn gemakkelijk bereikbaar per auto of bus, waar je bij de ingang eenvoudig je ticket kunt aanschaffen. Overweeg een rondleiding met een gids om meer te leren over de historie van deze bouwwerken. Persoonlijk koos ik voor Uxmal vanwege de rustige sfeer in vergelijking met het toeristische Chichén Itzá.

  • Voor de kitesurfers onder ons: Neem vanuit Merida de bus of auto naar de havenstad Progresso, op ongeveer 1 uur rijden. Progresso staat bekend om zijn winderige stranden, waardoor het een uitstekende locatie is voor kitesurfers.

Accommodatie tips Merida

In de kleurrijke stad Merida, waar elke straat een verhaal vertelt, wachten diverse accommodaties op jou als reiziger. Voor de avontuurlijke geest die levendigheid wil ervaren, is er het bruisende Hostel Che Nomadas. Wie op zoek is naar een vleugje comfort in het hart van de stad, zal zich thuis voelen bij Hotel Caribe Merida. En voor degenen die willen baden in luxe te midden van historische pracht, biedt Hotel boutique La Mision een exclusieve reiservaring.

5. Koloniaal Valladolid en de omliggende cenotes

De laatste stop op deze lijst is Valladolid, de oudste koloniale stad in Yucatan. In vergelijking met Merida is het hier kleiner en rustiger, maar de aantrekkingskracht ligt vooral in de indrukwekkende cenotes in de omgeving. Midden in de stad bevindt zich cenote Zaci, een halfopen grot waarin je kunt zwemmen. Hoe bijzonder?!

In de nabije omgeving liggen Cenote Xkeken en Cenote Samula. Deze cenotes liggen dicht bij elkaar, waardoor je een gecombineerd ticket kunt aanschaffen. Beide cenotes bevinden zich in een grot met slechts één relatief kleine opening voor natuurlijk licht, wat resulteert in prachtige beelden. Hier kun je heerlijk snorkelen, duiken en verkoeling vinden.

Twijfel je tussen een bezoek aan Merida of Valladolid, dan zou ik persoonlijk voor Merida kiezen. Hier is meer te beleven en heerst een levendigere sfeer. In het centrum van Valladolid ben je relatief snel uitgekeken, terwijl Merida je moeiteloos voor enkele dagen kan boeien.

Beide steden bieden de gelegenheid voor uitstapjes naar zowel Chichén Itzá als Uxmal, waardoor deze keuze niet doorslaggevend hoeft te zijn. Wat Valladolid echter extra aantrekkelijk maakt, zijn de prachtige cenotes in de nabije omgeving!

Accommodatie tips Valladolid

In Valladolid, waar geschiedenis en charme hand in hand gaan, bieden accommodaties een unieke reiservaring. Duik in de lokale sfeer met een verblijf in het gezellige Hostel Valladolid 48, waar budget en gezelligheid samenkomen. Voor een historische flair en comfort biedt Hotel Fundadores de perfecte ervaring. En voor degenen die de stad willen ervaren met een vleugje grandeur, belooft Colonte Hotel Origen de perfecte combinatie van luxe en Valladolidse authenticiteit.

Lees verder


Dit artikel bevat affiliate links – Dit betekent dat als jij op een link klikt en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende partner, ik een commissie ontvang. Jij betaalt niets extra’s, maar support hiermee wel mijn business :)

Vorige
Vorige

Update: Ik woon en werk in Mexico

Volgende
Volgende

De kracht van storytelling in je contentmarketing