Reisgids voor Isla Holbox

Welkom in het paradijs! Dit kleine maar betoverende eiland biedt de ideale ontsnapping om volledig tot rust te komen tijdens jouw reis door Mexico. Hier zijn auto's niet welkom en verharde wegen zijn een zeldzaamheid, waardoor de tijd lijkt te vertragen. Geniet van de relaxte sfeer, verken de prachtige zandstranden en ga op avontuur om flamingo's en walvishaaien te spotten. Deze reisgids staat boordevol handige tips voor een onvergetelijk verblijf op Isla Holbox.

Hoe kom je op Holbox?

Holbox is een klein eiland aan de noordkust van de provincie Yucatán. Om het eiland te bereiken, maak je gebruik van de veerdienst vanuit Chiquilá. De reistijd is variabel, afhankelijk van je vertrekpunt. De makkelijkste optie om te reizen door Yucatan, is door gebruik te maken van luxe ADO-bussen die tussen diverse toeristische bestemmingen rijden.

Reisafstanden naar Chiquilá:

Cancún > Chiquilá = 2 uur

Valladolid > Chiquilá = 2 uur

Tulum > Chiquilá = 2,5 uur

Voor busreizigers is het slechts een korte wandeling naar de ticketverkoop. Als je met een huurauto reist, kun je deze gemakkelijk bij het haventje van Chiquilá parkeren. Reserveren voor de veerboot is niet nodig; je kunt ter plaatse je ticket kopen voor de eerstvolgende overtocht. De boten naar Holbox vertrekken om de dertig minuten, dus de wachttijden zijn minimaal. De kosten voor een enkele reis naar Holbox bedragen 150 pesos per persoon (€7,95).

Wat is er te doen op Holbox?

Huur een fiets of golfkar en verken het eiland

Het centrum van Holbox is relatief klein en gemakkelijk te voet te verkennen. Echter is het leuk om een fiets of een golfkar te huren, zodat je ook de rest van het eiland kunt ontdekken. Maak een uitstapje naar Punta Cocos, het meest westelijke stuk van het eiland, waar je met een beetje geluk flamingo’s, pelikanen en leguanen kunt spotten. Of ga juist richting het noorden, waar je rustige, bijna verlaten stranden kunt vinden, ver weg van andere toeristen en locals.

Je huurt al een fiets voor 200 pesos per dag (10,60 euro), voor een golfkar betaal je 1000 pesos per dag (53 euro).

Wandel over de zandbank naar Punta Mosquito

Deze paradijselijke wandeling is een absolute must-do op Holbox. Loop tijdens laag water (eb) vanaf Hotel Las Nubes de zee in, totdat je de zandbank bereikt. Vanaf hier begint een prachtige wandeling van ongeveer een uur naar Punta Mosquito, waar je met een beetje geluk flamingo's kunt spotten!

Plankton: Glow in the dark

Ooit gehoord van bioluminescentie? Uhh… Bio wat? Dit is het fascinerende fenomeen waarbij zeeorganismen, zoals plankton, licht uitstralen, en het komt alleen tot zijn recht wanneer het donker is.

Een van de beste plekken om bioluminescentie te ervaren is bij Punta Cocos. Er zijn touroperators die hier speciale excursies voor aanbieden, maar je kunt ook gemakkelijk zelf per golfkar naar Punta Cocos gaan. Om de bioluminescentie goed te kunnen zien, beweeg je simpelweg je handen of voeten in het water, of beter nog, neem een verfrissende duik. Hoe meer beweging, hoe intenser het schouwspel van oplichtend plankton wordt. Wij hebben een half uur lang vol bewondering gezwommen. Helaas is dit magische tafereel lastig vast te leggen op camera, maar geloof me, het is de ervaring meer dan waard!

Ga zwemmen met walvishaaien

Een bijzonder populaire activiteit op Holbox is het zwemmen met walvishaaien. Tussen mei en september kun je deze majestueuze wezens langs de kust van Mexico aantreffen. Als je speciaal hiervoor naar Holbox komt, houd dan rekening met de planning van je vakantie. Helaas was ik zelf in januari in Mexico, waardoor ik deze ervaring heb moeten missen.

De maanden juli en augustus bieden de grootste kans om walvishaaien te spotten, omdat ze in deze periode naar de regio komen om zich te voeden met plankton. Deze imposante dieren kunnen wel tot 15 meter lang worden en hebben een levensduur van 70 tot 100 jaar.

Waag je aan de extreme sport kitesurfen

Als je, net als ik, gek bent op kitesurfen of de sport wilt leren, dan is Holbox de ideale bestemming! Het windseizoen strekt zich hier uit van november tot en met mei. Gedurende mijn zes dagen op Holbox (in januari) waren er twee dagen met optimale windcondities voor kitesurfen.

Holbox heeft diverse kitesurfscholen waar je lessen kunt boeken of materiaal kunt huren. Een privéles van 3 uur kost ongeveer 185 euro. Bij duolessen betaal je 120 euro per persoon voor dezelfde duur. Lessen met meer dan 2 personen worden niet aangeraden, omdat dit resulteert in lang wachten of verminderde aandacht voor individuele begeleiding. Om zelfstandig te kunnen kitesurfen zijn doorgaans zo'n 3 tot 4 lessen nodig.

Voor het huren van een complete kiteset (kite, bar, harnas en board) betaal je 80 euro per dag. Niet bepaald goedkoop, maar het biedt een onbetaalbare ervaring.😉 Wanneer je op het water staat, lijkt het alsof er niets anders in de wereld bestaat dan jij, je kite en de zee. Voor mij is dit hét ultieme gevoel van vrijheid.

Relaxen op het strand

Natuurlijk ben je niet alleen naar Holbox gekomen om actief te zijn; je bent hier ook voor ontspanning. Gelukkig zit je hier helemaal op je plek! Langs de kustlijn vind je diverse strandtentjes waar je kunt relaxen op reggaemuziek, vergezeld van een verfrissend drankje. Probeer bijvoorbeeld eens Alma Beach Club. Hier kun je ook de iconische hangmatten in het water vinden, perfect voor een foto en om heerlijk af te koelen.

Waar te verblijven op Holbox?

Op Holbox vind je een gevarieerd aanbod aan accommodaties die perfect aansluiten bij diverse reisbudgetten en persoonlijke voorkeuren. Hostel Tribu, gelegen in het bruisende centrum van Holbox, straalt een warme en gezellige sfeer uit. Overdag kun je genieten van ontspannende yogalessen, terwijl de avonden bruisen van leven met live muziek, waardoor de dansvloer tot leven komt.

Cabañas Coconut is de ideale keuze voor een betaalbaar en comfortabel verblijf, op slechts 600 meter van het strand. Hier kun je genieten van goed uitgeruste kamers en ontspannen bij het zwembad. Voor wie op zoek is naar een luxe ervaring, biedt Hotel Para Ti een exclusief 4-sterrenverblijf voor volwassenen, op slechts 300 meter van het strand. Hier kun je ontspannen in het buitenzwembad, de heerlijke hottub ervaren en genieten van een inbegrepen ontbijt voor de perfecte start van je dag.

De leukste eettentjes op Holbox

Het centrum van Holbox biedt een groot aanbod aan restaurants, waar je onder andere terecht kan voor Mexicaans eten, pasta, pizza en zelfs sushi. Hieronder een overzicht van mijn favoriete eettentjes.

Holbox Foodie Market

Ideaal als je reisgezelschap niet tot een consensus komt over het menu van de avond. Neem plaats aan een van de gezellige tafels en bestel je favoriete gerecht bij de foodtruck van jouw keuze. Van pizza tot taco's en salades, hier is voor elk wat wils. Probleem opgelost!

Raices (Beach bar en restaurant)

Voor liefhebbers van verse vis is dit dé plek. Probeer de verrukkelijke ceviche of geniet van nacho's met guacamole. Naast heerlijk eten biedt deze beach bar een ontspannen setting om vanuit een ligbedje van het uitzicht te genieten.

El TacoQueto

Een must-visit voor een authentieke Mexicaanse ervaring. Het menu omvat onder andere taco's, nacho's, burrito's, tortilla's en quesadilla's. Hoewel het misschien niet het meest luxe restaurant is, wordt het eten ten zeerste aanbevolen, en je zit gezellig tussen de locals.

Lees verder


Dit artikel bevat affiliate links – Dit betekent dat als jij op een link klikt en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende partner, ik een commissie ontvang. Jij betaalt niets extra’s, maar support hiermee wel mijn business :)

Vorige
Vorige

Alles wat je moet weten over Puerto Escondido

Volgende
Volgende

Update: Ik woon en werk in Mexico