Roadtrip door Baja California

Zoals The Eagles zongen in 1976, voelde ik mij tijdens onze roadtrip door Baja California: ‘On a dark desert highway, cool wind in my hair’. Oh, wat is Baja California een bijzondere plaats. Het ruige woestijn landschap, prachtige stranden, zeeën van cactussen, laagvliegende roofvogels en de warme bries. In dit blogartikel neem ik je mee naar een ongerept stukje Mexico.

Uitzicht op Cabo Pulmo

Algemene informatie Baja California

Baja California is een groot schiereiland van 71.450 km² aan de westkust van Mexico. Het is een ruig woestijngebied waar je heerlijk kunt rondtrekken met de auto. Verder staat het bekend om de prachtige natuur en de vele soorten wildlife waaronder: walvissen, zeeleeuwen, dolfijnen en zeeschildpadden.

De beste reistijd voor Baja California is van november t/m maart. In deze maanden ligt de gemiddelde temperatuur rond de 24 graden. In de zomermaanden is er een stuk meer kans op neerslag en is de gemiddelde temperatuur rond de 31 graden.  

Onze reisroute door Baja California Sur

Waarom Baja California?

Baja California is niet de eerste plek waar je aan denkt bij een roadtrip door Mexico. Toen ik zelf voor het eerst naar Mexico ging in 2020, bracht ik een bezoek aan de bekende strandbestemmingen rondom Yucatan Peninsula. Hoewel ik hier ontzettend van heb genoten, was ik voor mijn digital nomad trip op zoek naar een bestemming die nog niet ontdekt is door het massatoerisme. Een bestemming die anders was dan alle andere plekken die ik ooit had bezocht. En oh boy, die plek heb ik gevonden.

Vervoer

Baja California is gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig via La Paz of Los Cabos. Vanuit Mexico-Stad vlieg je in 2 tot 2,5 uur naar zowel La Paz als Los Cabos. Eenmaal aangekomen in Baja California kun je het best rondtrekken met een huurauto. Niet alleen omdat dit je vrijheid geeft, maar ook omdat er bijna geen openbaar vervoer is. De keuze om een auto te huren is dus voordehand liggend.

Het vliegtuig(je) naar Baja California

Auto huren op het vliegveld

Ik moet toegeven dat ik hier in het begin nogal sceptisch over was. Ik had online allerlei verhalen gelezen over scammers langs de weg en autoverhuur maatschappijen die veel meer geld in rekening brengen dan afgesproken. Online boeken zagen wij om deze reden niet zitten, daarom kozen wij ervoor om last minute op het vliegveld een auto te huren.

Zowel in La Paz als Los Cabos zijn er verschillende autoverhuurders op het vliegveld te vinden. Wij vergeleken deze verhuurders met elkaar en kozen uiteindelijk voor Hertz. We kregen een goede auto voor een prima prijs, zonder extra kosten achteraf. Fieuw, niet gescamd dus! Ook het rijden door Baja California ging ons ontzettend gemakkelijk af. Alle wegen zijn goed aangegeven en onderhouden. Oké, af en toe is er in plaats van een asfaltweg een stoffig zandpad, maar dat maakt de ervaring alleen maar leuker!

Reisroute  

Tijdens onze roadtrip door Baja California hebben wij alleen het meest zuidelijke deel van het schiereiland bezocht. Hoewel er nog veel meer te zien is in Baja California, waren de reisafstanden simpelweg te groot voor de tijd die wij hadden. Onderstaande reisroute neemt je in 2 weken mee langs de mooiste plekken van Baja California Sur. Naast deze highlights, is het gewoon ontzettend gaaf om te rijden door het robuuste cactus landschap. 

La Paz

La Paz, de hoofdstad van Baja California Sur, was voor ons het startpunt van onze roadtrip. In dit oorspronkelijke vissersdorp vind je oude gebouwen, prachtige street art en een uitgestrekte boulevard met gezellige restaurantjes.

30 minuten ten noorden van La Paz ligt het prachtige strand Playa Balandra. Je kunt hier honderden meters de zee inlopen, terwijl het water op kniehoogte blijft. Vanuit het uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht over het helderblauwe water en de witte stranden.

HOSTEL TIP: Bermejo Hostel

Centrum La Paz

Playa Balandra

La Ventana

La Ventana is the place to be voor kitesurfers. Door de constante wind en speelse golven, is dit een ideale plek voor liefhebbers van de sport. Ben je geen watersportliefhebber? Dan kun je je alsnog goed vermaken in La Ventana op één van de prachtige stranden, mountainbikend in de bergen of op een dakterras in de zon. Daarnaast kun je vanuit La Ventana op een boottour gaan, om de prachtige onderwaterwereld te ontdekken. In januari en februari kom je gegarandeerd walvissen, zeeleeuwen en waterschildpadden tegen.

HOSTEL TIP: La Ventana Hostel

Kitesurfers in La Ventana

Mountainbiken in La Ventana

Los Barriles

Los Barriles is een slaperig dorpje, iets ten zuiden van La Ventana. Het dorp zelf is niet heel bijzonder, maar je kunt het wel gebruiken als uitvalsbasis voor een dagtrip in de bergen. Via hobbelige off-road paden kom je uiteindelijk terecht bij een rivier en waterval, omringt door reusachtige rotsblokken. Schrik overigens niet als er koeien op de weg staan, dit gebeurd regelmatig in Baja California!

Lokale bewoner op de weg

Off-road weg in de bergen

Cabo Pulmo

National park Cabo Pulmo is één van de beste duik- en snorkelplekken van Mexico. Het ideale seizoen hiervoor is van augustus tot november, dan is de zee van Cortez op zijn warmst en is het water zeer helder. Van december t/m maart is de watertemperatuur een stuk kouder en is de zichtbaarheid onder water minder goed. Ondanks deze mindere omstandigheden, zijn het wel de beste maanden om walvissen te spotten. Het dorp van Cabo Pulmo bestaat uit zo’n 3 straten die gevuld zijn met snorkel- en duikscholen.

Duik school, Cabo Pulmo

San José del Cabo

San José del Cabo is een zonnige badplaats in het zuiden van Baja California. Als je naar wat levendigheid op zoek bent, is dit dé plek. Loop je het centrum in, dan wordt je overal meteen verwelkomd door gekleurde vlaggetjes. In San José heb je een grote hoeveelheid aan winkels, musea, barretjes en restaurants. Daarnaast kun je natuurlijk genieten aan een van de prachtige stranden in de omgeving.

HOSTEL TIP: Desert Heart Hostel

Vrolijke straten in Baja California

Todos Santos

Als we de locals in Todos Santos moeten geloven, ligt hier het enige echte Hotel California, waar de Eagles over zingen. Of dit nou waar is of niet, Todos Santos is een ontzettend gezellige plek om te bezoeken. Het stadje heeft een prachtig historisch stadscentrum en de stranden in de omgeving bieden de perfecte omstandigheden voor golfsurfers. Wat wil een mens nog meer?

HOSTEL TIP: Todos Santos Hostel

Hotel California, Todos Santos

Kostenplaatje van onze roadtrip

Kosten voor het vervoer

Zoals aangegeven, is het huren van een auto eigenlijk de enige optie als je wilt rondreizen door Baja California. De wegen zijn goed onderhouden en daarnaast makkelijk te volgen. Ook zijn er genoeg tankstations te vinden naast de weg. Voor een basic huurauto betaalde wij €32 per dag, inclusief volledige verzekering. In 9 dagen waren wij daarnaast ongeveer €70 kwijt aan benzine en tolwegen.

Kosten voor de accommodaties

Voor een accommodatie betaal je gemiddeld €50 per nacht. In Baja California zijn weinig tot geen hostels te vinden, waardoor de gemiddelde nachtprijs hoger ligt dan andere delen in Mexico. Onze gemiddelde nachtprijs is gebaseerd op een tweepersoonskamer, inclusief badkamer en eigen keuken. Wij boekten onze accommodaties in Baja California voornamelijk via Airbnb.

Accommodatie Cabo Pulmo

Kosten voor activiteiten

De kosten voor de activiteiten kun je zo goedkoop of duur maken als dat je zelf wilt. In Baja California zijn er veel plekken die je kunt bezoeken zonder entreegelden. Ga je echter op een tour, betaal je al snel de hoofdprijs.

Duiken in Cabo Pulmo: €150,-

Snorkeltour in Cabo Pulmo: €75,-

Boottour (walvis spotten): tussen de €50 en €100, afhankelijk van de plaats.

Boottrip vanuit La Ventana

Kosten voor eten en drinken

Het budget voor eten en drinken lag voor ons rond de €15 per persoon per dag. Dit budget is gebaseerd op een combinatie van zelf koken en uit eten. Het ontbijt en de lunch kochten we vaak in de winkel of op de lokale fruitmarkt. ’s Avonds aten we vaak buiten de deur bij een goedkoper lokaal restaurantje. Je kunt op het vasteland van Mexico een stuk goedkoper eten en drinken dan in Baja California. Dit komt omdat alle producten geïmporteerd moeten worden naar het schiereiland.

Lokale fruitmarkt, Los Barriles

Lees verder


Dit artikel bevat affiliate links – Dit betekent dat als jij op een link klikt en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende partner, ik een commissie ontvang. Jij betaalt niets extra’s, maar support hiermee wel mijn business :)

Vorige
Vorige

5 boeken die elke ondernemer moet lezen

Volgende
Volgende

Digital nomad ervaring in Mexico