4 manieren om creativiteit te stimuleren

We hebben er allemaal wel eens last van: nét wanneer je een project moet inleveren of een belangrijk stuk wilt afronden, ben je totaal inspiratieloos. Of het nu gaat om schrijven, tekenen of designen, iets bedenken en creëren vraagt veel creativiteit. Gelukkig is dit iets wat je zelf kunt stimuleren, in dit artikel vertel ik hoe.

Kom in beweging

Wanneer de creativiteit ver te zoeken is, raad ik je aan om even uit je hoofd te stappen. Maak daarentegen verbinding met je lichaam door te bewegen. Het maakt niet uit in wat voor vorm je beweegt, zolang je maar iets doet. Een kleine hardloopsessie of wandeling, een tripje naar het koffieapparaat of een opruimsessie, het kan allemaal! Je kunt je ‘bewegingstijd’ managen door gebruik te maken van een wekker. 10 minuten wandelen of stofzuigen maakt al een wereld van verschil.

Stap uit je routine

Mensen zijn echte routine dieren en doen dingen graag op de automatische piloot. Erg fijn voor de structuur natuurlijk, maar niet bevorderend voor je creativiteit. Wil je creativiteit stimuleren, dan is het juist goed om je dagelijkse routine te doorbreken. Ga bijvoorbeeld eens op een andere plek zitten: in huis, op kantoor, in een koffietentje, waar dan ook! Doe iets wat je normaal niet doet: probeer een nieuw drankje, trek een andere outfit aan of bezoek een plek waar je nog nooit bent geweest. Nieuwe ruimtes en activiteiten zorgen vaak voor nieuwe ideeën.

Beluister binaural beats

Binaural beats zijn geluidstracks die aan elk oor een andere frequentie toon afgeven. Omdat je hersenen de toonhoogte van beide frequenties willen compenseren, gaan je hersengolven op een bepaalde frequentie trillen. Dit zorgt ervoor dat er een bevorderende gemoedstoestand wordt opgewekt zoals het stimuleren van creativiteit en verhogen van focus. Zelf luister ik binaural beats via de Meditation Moments app (nonspon, ik ben gewoon echt fan van deze app), maar je kunt ze ook gewoon op YouTube vinden.

Verveel je

Mijn laatste tip om creativiteit op gang te brengen klinkt misschien gek, maar werkt ontzettend goed: doe even helemaal niks. Neem plaats – zonder enige afleiding van je telefoon, een boek of wat dan ook – en staar gewoon eens 10 minuten voor je uit. Je zult merken dat je brein al snel met allerlei gedachten en beelden komt om de stilte te vullen. Observeer deze zonder er een oordeel bij te hebben. Na een tijdje oefenen komt je brein vanzelf met creatieve ideeën aanzetten.  

Lees verder

Vorige
Vorige

Een magische herfstreis in Oostenrijk

Volgende
Volgende

Flow: daar waar de magie plaatsvindt