3 tips voor beginnende tekstschrijvers

Droom jij van een carrière als freelance tekstschrijver? Het is eigenlijk heel simpel: schrijf je in bij de KvK en beginnen maar! Dit betekent echter niet dat de opdrachten je meteen om de oren vliegen. Nope… je bent niet de enige in de schijfwereld. Hier zijn wat handige tips voor beginnende tekstschrijvers - gebaseerd op mijn eigen ervaring als freelance schrijver.

Ervaring opdoen

Wanneer je begint als freelance tekstschrijver, heb je een naam op te bouwen. De kans is groot dat jij nog geen (groot) portfolio op je website hebt staan. Laat je hierdoor echter niet van het veld slaan! Mijn tip: begin gewoon, het maakt niet uit waar. Lukt het nog niet om betaalde opdrachten te krijgen, start dan met een blog voor jezelf. Op deze manier kun jij jouw schrijfstijl laten zien aan toekomstige opdrachtgevers.

Heb jij al een ideale klant of branche in gedachten waarvoor jij wil gaan schrijven? Goed bezig, dat is namelijk erg belangrijk om voor ogen te hebben. Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat het echter niet geheel realistisch is om meteen voor deze ideale klanten te schrijven. Mijn tip: Neem in het begin dan ook zoveel mogelijk opdrachten aan, gewoon om te oefenen. Na een tijdje kun je je gaan specialiseren en je richten op je droomklant.

Laat iedereen weten wat je doet

Als ik één ding heb geleerd van mijn eerste jaar als freelance tekstschrijver, is dat het allemaal draait om connecties. Nu snap ik dat je niet meteen staat te springen om ieder netwerkevenement te bezoeken, begin daarom lekker in je eigen omgeving. Verjaardagsfeestjes zijn een perfecte gelegenheid om iedereen op de hoogte te stellen van je werkzaamheden als freelance tekstschrijver.

Neem daarnaast eens contact op met oude werkgevers van vorige baantjes of stageplekken, wellicht zijn ze nét op zoek naar iemand. Wees overigens niet teleurgesteld als er niet meteen een concrete opdracht uitkomt, soms gaan er maanden overheen voordat een zaadje zijn vruchten afwerpt.

Na een tijdje zal je merken dat je klaar bent voor je eerste ‘echte’ netwerkevent. Bij mij duurde het 9 maanden voordat het zover was- en dat is helemaal prima! Achteraf gezien was het helemaal niet zo eng. Integendeel zelfs! Het is ontzettend leuk om nieuwe mensen te leren kennen – al helemaal wanneer je ook nog iets voor elkaar kunt betekenen qua diensten.   

Investeer in jezelf

Tot slot: investeer in jezelf als ondernemer. Als je serieus bent over je schrijfcarrière, wees dan niet bang om een investering te doen in een opleiding of cursus. Zelfs wanneer je al een tijdje bezig bent is het goed om te blijven leren. Zelf volgde ik de afgelopen jaren verschillende cursussen om mij op te leiden/ door ontwikkelen als freelance tekstschrijver.

  • Online marketing en SEO – Internet Marketing Unie

Dit is een alles-in-één online marketing cursus waarbij je o.a. leert over contentmarketing, zoekmachine optimalisatie (SEO), conversie optimalisatie, adverteren, sales en neuro webdesign. Dat niet alleen, je komt er ook achter hoe je het fundament van je bedrijf als tekstschrijver neerzet.

  • Copywriting – NHA Opleidingen

In deze cursus leer je krachtig en helder schrijven. Het gaat van de basis van communicatie tot het ontwikkelen van je eigen unieke schrijftechniek. Je leert abstracte ideeën van klanten vertalen naar concrete, resultaatgerichte teksten.

  • Concepting & Storytelling – LOI Onderwijsinstelling

Wil je weten hoe je een goed verhaal vertelt én dit vertaalt naar een multimediale communicatie-uiting? Dan zit je goed met de HBO module concepting & storytelling. Je leert o.a. beleving te creëren bij je doelgroep zodat de boodschap beter blijft hangen.

Lees verder


Dit artikel bevat affiliate links – Dit betekent dat als jij op een link klikt en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende partner, ik een commissie ontvang. Jij betaalt niets extra’s, maar support hiermee wel mijn business :)

Vorige
Vorige

De kracht van storytelling in je contentmarketing

Volgende
Volgende

Een magische herfstreis in Oostenrijk