Alles wat je moet weten over Puerto Escondido

Aan de betoverende westkust van Oaxaca, wacht een beachtown met adembenemende stranden, fantastische surfspots en een levendige sfeer. Gedurende 2,5 maanden was dit paradijs mijn thuis. In dit blogartikel deel ik waardevolle tips en must-see bezienswaardigheden van Puerto Escondido, zodat jij het beste uit jouw reis kunt halen.

Puerto Escondido

Puerto Escondido is een Mexicaanse kustplaats met ongeveer 50.000 inwoners, aan de westkust van de provincie Oaxaca. De stad verwelkomt bezoekers met open armen en biedt een diverse mix van cultuur, natuurlijke schoonheid en een relaxte beachvibe. Of je nu komt voor de surfstranden, het nachtleven of de betoverende zonsondergangen, Puerto Escondido zal je hart ongetwijfeld veroveren.  

Hoe kom je in Puerto Escondido?

Vlieg rechtstreeks vanuit Mexico-Stad en vind jezelf binnen 1 uur en 10 minuten in Puerto Escondido. Of neem de bus vanuit de stad Oaxaca, met een 11 uur durende rit door de bergen. Hoewel de bus is uitgerust met luxe voorzieningen zoals comfortabele stoelen, een toilet en wifi, kunnen de kronkelende bergpaden minder prettig zijn voor degenen die gevoelig zijn voor reisziekte.

De bezienswaardigheden van Puerto Escondido

Puerto Escondido is een plek waar je de tijd even helemaal kunt vergeten. Reserveer gerust een week in je reisschema voor deze betoverende beachtown, want er wacht zoveel prachtigs om te verkennen en unieke activiteiten om te ervaren. Hieronder ontdek je de onmisbare bezienswaardigheden die Puerto Escondido te bieden heeft.

Bezoek Puerto Escondido’s mooiste stranden

Playa Zicatela: Het grootste strand van Puerto Escondido, bekend om zijn indrukwekkende golven die professionele surfers uitdagen. Hoewel zwemmen hier niet aan te raden is, biedt dit strand de ideale setting voor een potje beachvolleybal of een relaxte middag bij een van de vele beachclubs.

Locatie beachvolleybalveld: recht voor Paradise Gym.

Playa La Punta: Gelegen aan het zuidelijke deel van Zicatela, trekt dit strand met redelijk hoge golven intermediate surfers aan. Het is niet alleen een surfparadijs, maar ook een prachtige plek om te genieten van de zonsondergang.

Playa Carrizalillo: Een schilderachtige baai met surfomstandigheden die vriendelijk zijn voor beginners en kristalhelder water dat uitnodigt tot snorkelen. Carrizalillo is het perfecte toevluchtsoord voor wie wil genieten van een ontspannen dag aan zee.

Playa Carrizalillo

Playa Bacocho: Een uitgestrekt en sereen strand waar elke avond baby schildpadjes hun weg naar de zee vinden. De linkerkant van het strand wordt gesierd door rotsen en palmbomen, dus strijk vooral aan deze kant neer.

Playa Coral: Een exclusief privéstrand waarvoor entree vereist is. Voor de avonturiers is er de mogelijkheid om via Playa Bacacho over de rotsen te lopen en dit afgelegen stukje paradijs te bereiken.

Playa Manzanillo: Hier geniet je van optimale zwem- en snorkelmogelijkheden. Het is een geliefde plek onder de lokale bevolking, dus verwacht een druk strand vol levendigheid.  

Playa Manzanillo

Walvissen, dolfijnen en schildpadden spotten

Waar je in Afrika tijdens een safari op zoek gaat naar The Big 5, kun je tijdens een boottocht in Puerto Escondido op zoek gaan naar The Big 3: walvissen, dolfijnen en schildpadden. Deze indrukwekkende zeebewoners laten zich zien tussen de maanden december en maart.


De dolfijnen maakten een onvergetelijke indruk op ons, door hun speelse interactie met de golven voor onze boot. We werden voor een lange tijd omringd door tientallen dolfijnen, wat werkelijk adembenemend was. Een extra bijzonder moment was de mogelijkheid om het water in te springen en deze nieuwsgierige wezens van dichtbij te bewonderen. Mijn man vond zelfs voor even een nieuwe liefde in het water, waar een dolfijn speels om hem heen bleef zwemmen.

Kosten tour: tussen de 500 en 700 peso (25-40 euro). Afhankelijk van je onderhandel-skills ;)

Trotseer de golven tijdens een surfsessie

Puerto Escondido is hét surfparadijs van Mexico. Surfers van alle niveaus kunnen zich hier uren vermaken op de golven. Voor degenen met weinig tot geen ervaring is Playa Carrizalillo de ideale baai, met een kalme setting perfect voor surflessen. Als je al wat meer vaardigheden hebt, biedt La Punta een geweldige plek om je surfkunsten te tonen. Voor de echte professionals wacht het uitdagende strand van Zicatela, waar regelmatig surfwedstrijden plaatsvinden.

Klim over de rotsen bij Punta Zicatela

Trek je avontuurlijke schoenen aan en klim over de rotsen bij Punta Zicatela voor een adembenemend uitzicht.

Hoe kom je er? Ga helemaal naar het uiterste einde van het strand bij La Punta en volg het pad de bosjes in. Hoewel het pad in het begin wat lastig te vinden kan zijn, is het de moeite waard om goed te kijken. Eenmaal boven, word je getrakteerd op een verbluffend panorama over de rotsen, met uitzicht op de surfers en het schilderachtige landschap van Puerto Escondido.

Je kunt via de andere kant van de rotsen een pad naar beneden volgen, dat leidt naar een afgelegen en rustig strand. Hier kun je genieten van de serene omgeving en de prachtige natuur om je heen.

Bewandel de kustroute

Verken de kustlijn tussen Playa Principal en Playa Manzanillo via een prachtig onderhouden wandelpad. Met een ontspannen en makkelijk begaanbare afstand van 1,7 kilometer, trakteert deze wandeling je op adembenemende uitzichten, ontmoetingen met talloze krabben, en het rustgevende geluid van golven die tegen de rotsen klotsen.

Een tijdje geleden is er helaas een brug op deze route afgebroken, waardoor het laatste stuk van het kustpad onbegaanbaar is geworden. Maar wees niet getreurd. Wanneer je bij 'Mirador un sueño posible' aankomt, kun je gewoon een stukje door de wijk omhoog lopen. Sla vervolgens bij de tweede straat linksaf en volg de kleurrijke vlaggen naar Playa Manzanillo.

Struin door de leukste straat van Puerto Escondido  

In La Punta ontdek je een charmante straat die vanaf de hoofdweg helemaal naar het strand loopt. Dit is zonder twijfel mijn favoriete plek in Puerto Escondido. Laat je slippers lekker thuis, want in deze zandstraat voelen schoenen overbodig aan. De diversiteit aan restaurants en cafés is hier groot, variërend van Mexicaans en Thais tot Peruviaans. Een culinair feestje wacht op je. Tussen de gezellige eetgelegenheden en cafés kom je schattige boetiekjes en trendy surfshops tegen, wat deze straat tot een waar genot maakt om te verkennen.

Tip: Zorg dat je altijd contant geld (pesos) bij je hebt in Puerto Escondido, want je kunt niet overal met je pinpas betalen. Neem ook zeker een creditcard mee, want je Nederlandse betaalpas wilt niet overal werken.

Duik het nachtleven in

Stort je in het bruisende nachtleven van Puerto Escondido, waar altijd iets te beleven valt. Voor een ontspannen sfeer en live muziek moet je in La Punta zijn.  Wie tot in de late uurtjes wil dansen, zal zich vermaken in de straten van Zicatela. Hier zijn onze favoriete hotspots:

  • Woensdagavond: Salsa-avond bij Congo Bar

  • Donderdagavond: Open mic bij Punta Origen

  • Vrijdagavond: Live muziek bij Mombasa

  • Zaterdagavond: Poolparty bij Straw Hat Hostel

  • Zondagavond: Barbecue & feest bij een verlaten gebouw achter het volleybalveld bij La Punta

  • Weekenddagen: Uitgaan bij Mar & Wana

Accommodaties

Wanneer je op zoek gaat naar een accommodatie in Puerto Escondido, is het goed om te weten dat de stad is onderverdeeld in verschillende wijken. Elke wijk heeft zijn eigen unieke karakter.

Zicatela ligt aan een uitgestrekt strand en bruist van de beachclubs, hotels en restaurants. Voor een gezellige accommodatie direct aan het strand moet je bij Selina zijn.

Rinconada is een rustige wijk die op een steenworp afstand van Playa Carrizalillo ligt. Hier vind je een charmante strip met gezellige restaurants en cafés.

La Punta straalt een laid-back sfeer uit en is uiterst gezellig, met talloze restaurants, cafés en boetiekjes. De beste accommodatie in La Punta is ongetwijfeld Casa de Olas, waar ook superfijne yogalessen worden aangeboden.

Centro, het hart van de stad, is betaalbaar en nabij alle winkels, zij het wat drukker en levendiger dan andere wijken. Als je een accommodatie in Centro zoekt, is Casa Losodeli een uitstekende optie.

Vervoer in Puerto Escondido

Puerto Escondido strekt zich uit over een aanzienlijk gebied. Tenzij je van een flinke, zwetende workout houdt, raad ik je niet aan om alles te voet te verkennen. De beste manier om je te verplaatsen door de stad is door gebruik te maken van:  

  • Taxi's: Beschikbaar te allen tijde en op alle plaatsen.

    Afhankelijk van de afstand die je aflegt, betaal je tussen de 50 en 100 peso (3 en 6 euro).

  • Scooter Verhuur: Voor de vrijheid van mobiliteit kun je overwegen een scooter te huren.

    Voor 1000 peso (ongeveer 60 euro) per week, heb je een scooter in bezit.

  • Lokaal Transport: Collectivo busjes rijden continu van Noord naar Zuid en zijn gemakkelijk aan te houden waar

    je maar wilt. Voor slechts 12 peso (ongeveer 0,70 cent) kun je meerijden.

Lees verder


Dit artikel bevat affiliate links – Dit betekent dat als jij op een link klikt en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende partner, ik een commissie ontvang. Jij betaalt niets extra’s, maar support hiermee wel mijn business :)

Volgende
Volgende

Reisgids voor Isla Holbox