5 boeken die elke ondernemer moet lezen

We willen allemaal het beste uit onszelf halen, al helemaal als ondernemer. Soms is het fijn om jezelf even helemaal onder te dompelen in een inspirerend boek, zodat je weer met nieuwe inzichten aan de slag kunt gaan. In dit artikel heb ik 5 boeken op een rij gezet die jou helpen op het gebied van business en mindset.


The 4 hour workweek

Escape the 9-5, live anywhere and join the new rich’.

De 4-urige werkweek staat absoluut bovenaan mijn lijstje van boeken voor ondernemers. Dit boek inspireerde mij in 2019 al om aan de slag te gaan als zelfstandig ondernemer.

Waarom zou je 8 uur per dag, 5 dagen in de week werken om vervolgens met je 70e op ‘welverdiend’ pensioen te gaan? Waarom zou je niet nu al genieten? Deze vragen stelde Tim Ferriss zichzelf op 29e jarige leeftijd. Hij besloot de boel anders aan te pakken en bouwde een leven op waarbij hij vrijheid voor zichzelf creëerde. Niet alleen fysiek maar ook financieel. Tim Ferriss legt zijn succesformule uit aan de hand van 4 pijlers:  definiëren, elimineren, automatiseren en liberaliseren.

Hoewel de titel misschien een beetje overdreven is – kom op, een werkweek van 4 uur?! – staat het boek vol interessante ideeën en tips. Het is een echte aanrader voor iedereen die minder wil werken en meer wil genieten.


Start with why

Hoe onderscheid een succesvolle organisatie zich van een niet-succesvolle organisatie? Hoe zorg je ervoor dat je een bron van inspiratie bent voor je klanten? En hoe creëer je loyaliteit onder medewerkers? Het is eigenlijk heel simpel: door te beginnen met het waarom.

Bedrijven en organisaties zijn al snel geneigd om direct te starten met de ‘hoe’ en ‘wat’, terwijl de interne motivatie ontbreekt. De échte vraag is: ‘Waarom doe ik dit?’ Dit beschrijft Simon Sinek aan de hand van de gouden cirkel.

  1. Waarom doe je wat je doet?

  2. Hoe doe je wat je doet?

  3. Wat doe je?

Bedrijven die antwoord kunnen geven op de ‘waarom’ vraag, zullen anderen weten te inspireren. Dat niet alleen, ze zijn succesvoller, invloedrijker en innovatiever. Dit boek is interessant voor iedereen die een impact wil maken met zijn of haar bedrijf.


De online marketing tornado

Dit boek is een echte aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in online marketing; of je nou een student bent, een onderneming wil gaan opzetten, of al een lopend bedrijf hebt. In de online marketing tornado delen Tonny en Martijn – eigenaren van de Internet Marketing Unie - al hun kennis die ze de afgelopen 10 jaar hebben opgedaan.

Het boek staat vol praktische tips en technieken die je direct kunt toepassen, zodat je van jouw (toekomstig) bedrijf een volautomatische marketingmachine kunt maken. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod in deze stap voor stap marketinggids:

  • Hoe je van bezoekers klanten maakt  

  • SEO-checklist om hoger te scoren in Google

  • Het opzetten van conversiegerichte pagina’s

  • Opschalen van je business

  • Opbouwen van wederkerende inkomsten

Tijdens het lezen van dit boek kan je al direct aan de slag met het toepassen van de informatie. Ik heb hier erg veel aan gehad in de opbouwfase van mijn eigen website. No-nonsense en meteen aanpakken, ideaal!


Atomic Habits

Ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling gaan hand in hand, daarom vind ik het altijd interessant om boeken te lezen met betrekking tot dit onderwerp. Het boek atomic habits gaat over het afleren van slechte gewoontes én het implementeren van nieuwe, positieve gewoontes.

Iedereen heeft wel van die gewoontes die hij of zij zou willen oppakken: mediteren, gezond eten, sporten, het dagelijks beoefenen van een nieuwe taal, noem maar op. Het boek atomic habits biedt handvaten om deze gewoontes ook daadwerkelijk in je dagelijks leven te verankeren. Je leert onder andere:

  • Te focussen op systemen in plaats van doelen

  • Een gewoonte onderdeel te maken van je identiteit

  • De vier stappen om gewoontes te veranderen

  • De vier pilaren van gedragsverandering

Al met al, een goed boek voor iedereen die slechte gewoontes wil afleren en nieuwe gewoontes wil aanleren.


De kracht van storytelling

Ons brein is gebouwd voor verhalen: vroeger fascineerde we elkaar er al mee rond het kampvuur, tegenwoordig spelen ze nog steeds een grote rol in onze samenleving.

De auteur, Carmine Gallo, sprak voor dit boek 50 succesvolle storytellers onder wie Warren Buffet, Elon Musk en Bill Gates, en deelt hun waardevolle inzichten en adviezen.  

‘De kracht van storytelling’  bestaat uit 37 korte verhalen, met als doel de lezer te inspireren. Of het nou gaat om het verkopen van een product, het boeien van een zaal of het motiveren van een team, de kernboodschap is duidelijk: met een goed verhaal maak je het verschil.

Tip: Ik raad het af om het boek in één keer uit te lezen. Sla het juist even open als je op zoek bent naar inspiratie, lees 1 á 2 verhalen, en ga weer verder vol nieuwe ingevingen.

Lees verder


Dit artikel bevat affiliate links – Dit betekent dat als jij op een link klikt en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende partner, ik een commissie ontvang. Jij betaalt niets extra’s, maar support hiermee wel mijn business :)

Vorige
Vorige

Een workaction in Nederland

Volgende
Volgende

Roadtrip door Baja California