Digital nomad ervaring in Mexico

In januari 2022 was het eindelijk zo ver: na 2 lange jaren van lockdowns stond er weer een verre trip op de planning. Op naar Mexico! Sinds dat ik als freelancer werk, kijk ik uit naar een ‘workaction‘ in het buitenland. In dit blogartikel deel ik de ervaringen van mijn eerste trip als digital nomad in Mexico.

Aan het werk in Baja California, Mexico

Wat is een digital nomad

Een digital nomad zit de hele dag op het strand met een cocktail in de ene- en een laptop in de andere hand, toch? Nou…niet helemaal. Het klopt dat je als digital nomad kunt werken waar én wanneer je maar wilt. Het enige wat je nodig hebt, is namelijk een laptop en een stabiele internetverbinding. Digital nomads combineren het online werken met reizen, waarbij ze vaak van verblijfplaats wisselen. Dat is dan ook waar de naam digital (online werken) nomad (rondtrekkend) vandaan komt.

Waarom als digital nomad naar Mexico?

Mexico was de laatste plek die ik bezocht in 2020 tijdens mijn rondreis door Midden-Amerika. Ik voelde mij tijdens deze reis al meteen thuis in het land van de eeuwige zon, Maya-ruïnes, prachtige natuur, tropische stranden en vriendelijke inwoners. Hoewel ik in mijn eentje reisde, voelde ik mij erg veilig. Destijds bezocht ik Yucatan en Quintana Roo, maar Mexico heeft zoveel meer in petto! Ik stond te popelen om de westkust te ontdekken.

De voorbereiding

Omdat mijn man in loondienst werkt, hadden we 6 weken de tijd voor onze trip door Mexico. Ik begon een aantal maanden van tevoren met de voorbereidingen. Met voorbereidingen bedoel ik: het ophangen van een mega landkaart om de mooiste plekken uit te zoeken. Ik had allang besloten dat mijn laptop mee ging, want tijdens deze trip als digital nomad moest er natuurlijk ook geld binnenkomen. Veel verder dan dat kwamen de voorbereidingen niet. Wij houden van flexibel reizen en regelen de accommodaties meestal 1 a 2 dagen van tevoren.

Voorbereiding voor mijn digital nomad trip Mexico

Ik had mij daarnaast weinig tot niet ingelezen in de ‘digital nomad levensstijl’. Ik zou het daar allemaal wel zien en ervaren, toch? Het meest essentiële is de wifi verbinding, en ik ging ervan uit dat die overal wel aanwezig zou zijn. Tijdens mijn reis in 2020 beschikte elk hostel in Mexico over wifi, dus dat zou wel goed komen.

De realiteit

Waar ik geen rekening mee had gehouden, is dat we dit keer naar delen van Mexico gingen die een stuk minder toeristisch waren. Heerlijk, al zeg ik het zelf. Alleen niet optimaal voor de digital nomad levensstijl, want de wifi is een stuk minder betrouwbaar. Note to myself: check voortaan vooraf of een bestemming ‘digital nomad proof’ is. Dit scheelt een hoop frustratie als je belangrijke deadlines hebt😉. Daarnaast liep ik tijdens onze trip tegen verschillende andere struggles aan die ik hieronder zal delen.

De lessen die ik heb geleerd

Allereerst had ik geen goede werk – reis balans, die echter wel heel belangrijk is. Wanneer ik op een nieuwe plek kom, wil ik deze het liefst zo snel mogelijk ontdekken. Dat is dan ook precies wat we deden. Op deze manier bleef ik mijn werkzaamheden steeds maar weer vooruit schuiven. Omdat ik als digital nomad toch moest werken, gebeurde dit vaak in vlagen van motivatie. Dit betekende dat ik de ene week een volledige dag achter elkaar werkte, en de andere week 5 dagen lang 1,5 uur bezig was. Persoonlijk werkte dit voor mij absoluut niet.

Ik heb gemerkt dat ik structuur ontzettend belangrijk vindt. Niet alleen in mijn werktijden, maar ook in mijn routine. In Nederland sta ik bijvoorbeeld elke dag om 06.30 uur op, om vervolgens te stretchen en te mediteren. Dit deed ik in de eerste weken tijdens het reizen totaal niet. Toen ik dit eenmaal weer had opgepakt, voelde ik mij een stuk beter.

Co-werkplek Sayulita, Mexico

Structuur betekent voor mij daarnaast ook om te settelen op een plek. Tijdens onze trip bezochten we veel verschillende plekken, waardoor we om de 3 á 4 dagen van accommodatie veranderde. Ik was al snel klaar met het constant in- en uitpakken van mijn koffers. Ik besteedde daarnaast veel tijd aan het uitzoeken van accommodaties on the road.

Op gegeven moment spendeerde we een week in Sayulita, een plek met veel andere digital nomads. Het helpt enorm als je in een omgeving zit met like-minded mensen, die ook af en toe moeten werken. Eerlijk is eerlijk, het is gewoon heel anders dan vakantie vieren. Sayulita heeft verschillende co-werkplekken en cafeetjes met goede internetverbinding, waar ik heerlijk kon werken.

Nog een keer of niet?

Zal ik nogmaals op reis gaan als digital nomad? Absoluut. Zal ik het de volgende keer anders aanpakken? Reken maar van yes! Het was een superleuke en leerzame trip, maar uiteindelijk heb ik minder gewerkt dan gehoopt. De volgende keer zal ik dan ook kiezen voor één locatie waar ik minimaal een maand verblijf. Geen gesjouw meer met koffers, gedoe met het regelen van accommodaties, en zorgen voor structuur.

Lees verder


Dit artikel bevat affiliate links – Dit betekent dat als jij op een link klikt en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende partner, ik een commissie ontvang. Jij betaalt niets extra’s, maar support hiermee wel mijn business :)


Vorige
Vorige

Roadtrip door Baja California

Volgende
Volgende

Online werken: van medewerker naar zzp’er