Een workaction in Nederland

Like it or not, vanuit huis werken is de afgelopen jaren de norm geworden. Dat betekent echter niet dat je altijd binnen dezelfde 4 muren hoeft te blijven om productief te zijn. Integendeel zelfs! Zweeds onderzoek toont aan dat werken in de natuur o.a. betere werkresultaten oplevert. Hoog tijd om het onderwerp workaction eens aan te snijden.

Wat is een workaction?

De term workaction zegt eigenlijk al genoeg: het is een combinatie van de woorden work en vacation en beschrijft daarmee precies zijn doel. Tijdens een workaction begeef je je tijdelijk in een andere werkomgeving. Een finca aan de Spaanse kust? Een villa in Bali? Een natuurhuisje in Nederland? Het kan allemaal!

Het doel van een workaction is je goed te kunnen inspannen doordat je juist ook gaat ontspannen. Daar waar je een normale werkdag eindigt op de bank met Netflix, ga je tijdens een workaction lekker de natuur in of neem je de tijd voor een uitgebreid diner. 

Voor wie is een workaction?

Of je nou freelancer, werknemer of werkgever bent, in principe kan iedereen op een workaction gaan. Nu is het natuurlijk wel makkelijker om als freelancer een weekje er tussenuit te gaan, maar dat betekent niet dat je in loondienst niet hetzelfde kunt doen. Zolang jij je werkzaamheden uitvoert, maakt het niet uit waar je zit toch?

Persoonlijke ervaring

Een workaction klinkt natuurlijk fantastisch, maar bevorderd het ook echt de werkkwaliteit? Er is maar één manier om daar achter te komen: zelf gaan! Onlangs huurde ik samen met een andere onderneemster een natuurhuisje in Gelderland. De setting alleen al zorgde ervoor dat ik helemaal in mijn element was: midden in de natuur met uitzicht over de weilanden, een zwembad om af te koelen en gezellige avonden bij het kampvuur. Wat wil een mens nog meer?

Tijdens de workaction schoot mijn productiviteit meteen met 100% omhoog. Ik begon mijn dagen vroeg en ging – na een hardloopsessie in het bos – enthousiast aan de slag met mijn werkzaamheden. Tussen de middag namen we uitgebreid pauze met een gezonde lunch, een duik in het zwembad en een wandeling in de natuur. Vervolgens knalde we nog een paar uurtjes, om de dag af te sluiten met een lekker diner en een gezellige avond bij het kampvuur.

De voordelen van een workaction

Naast dat een workaction bijdraagt aan de werkproductiviteit, kan het ook andere positieve gevolgen met zich meebrengen:

  • Inspiratie opdoen

    Een workaction leent zich er goed voor wanneer je vastloopt in een project, je knopen wilt doorhakken of als je even AAN je bedrijf wilt werken i.p.v. IN je bedrijf. Doordat je je in een andere omgeving bevindt, doe je vaak inspiratie op en kan je tot nieuwe inzichten komen.

  • Mentale gezondheid

    Een Zweeds onderzoek aan de Karolinska Institutet toont aan dat mensen zich na een workaction minder depressief, meer in balans en gelukkiger voelen. Ook liep het stressgehalte van de deelnemers aanzienlijk af en verbeterde hun slaapkwaliteit dankzij langere, ononderbroken slaapperiodes. Grappig genoeg ervaarde ik dit laatste zelf ook: Zonder wekker te zetten, werd ik elke dag tussen 6.00 en 6.30 uur fris en fruitig wakker.

  • Contact met like minded mensen

    Normaal gesproken werk ik veel alleen, dus het feit dat ik een sparringpartner had tijdens mijn workaction was zeer waardevol. Nu hadden wij onze workaction zelf gefaciliteerd, maar er zijn ook georganiseerde groepsworkactions waar je like minded mensen kunt ontmoeten. Het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat.

Workaction, worth the hype?

Ik kan volmondig bevestigen dat een workaction absoluut de 'hype' waard is. Mijn eigen ervaring in een natuurhuisje in Gelderland overtrof mijn verwachtingen. De verandering van omgeving zorgde niet alleen voor een toename van mijn productiviteit, maar bracht ook andere aanzienlijke voordelen met zich mee. Ik zou het zeker aanbevelen aan iedereen die de mogelijkheid heeft om een aantal dagen remote te werken.

Lees verder


Dit artikel bevat affiliate links – Dit betekent dat als jij op een link klikt en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende partner, ik een commissie ontvang. Jij betaalt niets extra’s, maar support hiermee wel mijn business :)

Vorige
Vorige

Waarom bloggen nog steeds waardevol is

Volgende
Volgende

5 boeken die elke ondernemer moet lezen