Wat te doen in Sayulita, Mexico? 8 leuke tips!

Welkom in het best bewaarde geheim van Mexico: Sayulita, een tropisch paradijs aan de nog onontdekte kust van de staat Nayarit. Hier, waar helderblauwe wateren en weelderige groene bergen samenkomen met een bruisende cultuur, staat een avontuur te wachten dat nog niet ontdekt is door de massa. Benieuwd wat er te doen is in Sayulita? In dit blogartikel deel ik 8 leuke tips!  

Sayulita in het kort

Verscholen op slechts 45 km ten noorden van Puerto Vallarta, is Sayulita een betoverend Mexicaans kustdorp dat een onweerstaanbaar laid-back sfeertje uitstraalt. In het bruisende centrum komen surfers, kunstenaars, avontuurzoekers en spirituele zielen samen om te genieten van de cultuur en natuur.

Overdag domineren de geluiden van golven en lachende mensen Playa Sayulita, terwijl de avonden gevuld zijn met live muziek, gezellige restaurants en uitbundige feesten.

Oh, en kijk er niet van op als je mensen met blote voeten over straat ziet lopen, dat is hier volkomen normaal. Dus, wat is er allemaal te beleven in deze bruisende beachtown?

  1. Relaxen op het strand

Laat de zachte golven van Playa Sayulita je begroeten terwijl je neerstrijkt op het uitgestrekte, witte zand. Dit strand is perfect om te zonnebaden, beachvolleybal te spelen of gewoon te genieten van de Mexicaanse zon. Omringd door kleurrijke strandtentjes en vrolijke surfers, kun je hier een hele dag doorbrengen met de kalmerende geluiden van de oceaan op de achtergrond.

TIP: Playa Sayulita kan behoorlijk druk worden, vooral tijdens het weekend. De meeste mensen strijken zich neer bij de strandtentjes vooraan, maar als je een paar honderd meter naar rechts wandelt, heb je bijna het hele strand voor jezelf.  

2. Beklim de Monkey Mountain

Op zoek naar een avontuurlijke wandeling in de omgeving van Sayulita? De Monkey Mountain is de perfecte keuze! Deze berg bevindt zich op slechts 20 minuten rijden van Sayulita en is gemakkelijk bereikbaar met de lokale bus. De prachtige route, door een jungle-achtig terrein, is goed aangegeven en kan moeiteloos zonder gids worden verkend. Het laatste deel van de wandeling is enigszins uitdagend vanwege steile rotsen, waarbij je af en toe op handen en voeten moet klimmen (wellicht de inspiratie voor de naam Monkey Mountain?). Reken op een hike van ongeveer 1,5 uur heen én 1,5 uur terug, plus de tijd die je doorbrengt op de adembenemende top.

3. Bezoek Mercado del Pueblo

Elke vrijdag komt de bruisende Mercado del Pueblo tot leven, een gezellige markt die een scala aan lokale lekkernijen en ambachtelijke producten biedt. Terwijl je langs de kleurrijke kraampjes slentert, proef je verse producten van lokale boeren, bewonder je handgemaakte kunstwerken en geniet je van live muziek die de lucht vult. Een perfecte gelegenheid om de echte smaak van Sayulita te ontdekken.

Wanneer: Elke vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur, van november tot mei.

Locatie: ‘Calle Revolucion’ ten noorden van de brug, achter de Comex paint store.

4. Trosteer de golven

Een van de populairste activiteiten in Sayulita is surfen. Dit kan lekker dichtbij – bij Playa Sayulita, maar hier is het meestal erg druk. Als je op zoek bent naar een wat rustigere plek om te surfen, dan is Playa La Lancha je go-to-spot. Uit eigen ervaring zijn de golven hier bovendien ook beter! Playa la Lancha ligt op 30 minuten rijden van Sayulita.  

En bonuspunten voor Playa La Lancha: hier zwom twee keer een zeeschildpad naast mijn board!

5. Maak een dagtrip naar San Pedro

Ontsnap aan de drukte van Sayulita met een dagtrip naar San Pedro. Op slechts een steenworp afstand biedt dit slaperige dorpje een oase van rust. Kies vanuit Sayulita tussen een schilderachtige wandeling langs de kust en door de jungle of neem de bus voor een ontspannen rit. San Pedro betovert met zijn serene charme, lokale ambachten en vriendelijke bewoners, waardoor het een perfecte ontsnapping is voor wie even weg wil van de drukte.

6. Bekijk de zonsondergang bij Playa Carricitos

Als je de zon majestueus in de Stille Oceaan wilt zien zakken, is Playa Carricitos the place to be. In tegenstelling tot Playa Sayulita, waar de zon niet in het water verdwijnt, biedt Carricitos een spectaculaire setting voor een onvergetelijke zonsondergang. Neem wat snacks en drinken mee, want er zijn geen restaurants of winkels in de buurt.

7. Laat je meevoeren in de spirituele scene

Voor wie innerlijke rust zoekt, biedt Sayulita een bruisende spirituele gemeenschap. Yogalessen, meditatiesessies, cacao-ceremonies en sound healings zijn hier overvloedig aanwezig. Op het strand worden wekelijks groepssessies georganiseerd, waarmee je je kunt verbinden met je innerlijke zelf. Om op de hoogte te blijven van betekenisvolle activiteiten, raad ik aan om deel te nemen aan de lokale Facebookgroepen van Sayulita.

8. Dans tot in de late uurtjes

Zodra de zon ondergaat, komt Sayulita tot leven met een bruisend nachtleven dat de straten vult met muziek en energie. Cafés en bars bieden een scala aan entertainment tot in de late uurtjes. Duik in de lokale cultuur terwijl je danst onder de sterren, omringd door vrolijke feestvierders. Of je nu op zoek bent naar live muziek, dj-sets of gewoon een ontspannen avond met je voeten in het zand, het nachtleven van Sayulita heeft voor elk wat wils.

Accommodatie tips Sayulita

In Sayulita is er een gevarieerd aanbod aan accommodaties dat naadloos aansluit bij diverse reisbudgetten en voorkeuren. Voor solo vrouwelijke reizigers beveel ik My Sisters House van harte aan - een exclusief vrouwenhostel met een warme sfeer. Een andere geweldige optie is Viajero Sayulita Hostel, gelegen op een prachtige locatie met dagelijkse activiteiten en een adembenemend uitzicht. Als je de voorkeur geeft aan een rustige omgeving, is Hotel Villas Sayulita de ideale keuze.

Hoe kom je in Sayulita?

Sayulita bevindt zich op slechts een uur rijden van de stad Puerto Vallarta, dat een internationaal vliegveld heeft. Sayulita is bereikbaar met de lokale bus voor slechts 50 peso. Als je de voorkeur geeft aan privévervoer, houd er dan rekening mee dat dit aanzienlijk duurder is. Een Uber kost tussen de 500 en 700 peso, terwijl een taxi rond de 1500 peso kost.

Lees verder


Dit artikel bevat affiliate links – Dit betekent dat als jij op een link klikt en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende partner, ik een commissie ontvang. Jij betaalt niets extra’s, maar support hiermee wel mijn business :)

Vorige
Vorige

Online werken: van medewerker naar zzp’er

Volgende
Volgende

Beklim vulkaan Acatenango