Online werken: van medewerker naar zzp’er

Online geld verdienen terwijl je kan werken waar én wanneer je maar wil. Dit was voor mij – net als voor velen andere – een droom. Die locatie onafhankelijke levensstijl. Aan de slag gaan voor jezelf. Geen baas. Geen kantoor. En vooral geen beperkt aantal vakantiedagen per jaar. In twee jaar tijd heb ik de switch gemaakt van hotelmedewerker naar freelance tekstschrijver. In dit blogartikel neem ik je mee in mijn carrière switch, waardoor ik nu in staat ben om online te werken.  

Ineens lag alles plat  

Ik droomde al een lange tijd van een locatie onafhankelijke levensstijl, maar wist deze nooit te verwezenlijken. Ik heb zowel een diploma op zak voor ‘Hotel Ondernemer Manager’ als ‘Toerisme Management’, en werkte de afgelopen jaren in deze sectoren. Totdat ik op een dag in 2020 noodgedwongen moest stoppen. Corona stond voor de deur. Vervelend? Ja, op dat moment zeker, maar ik besloot om deze tegenslag te benutten om mijn droom na te jagen.

Het is nooit te laat voor een omscholing

Ik dook terug de schoolbanken in, want het was tijd voor een serieuze omscholing. Een die mij zou helpen om online te kunnen werken. Ik hoefde niet lang na te denken over de richting: het moest en zal online marketing worden. Hiermee was ik al meerdere keren in aanraking gekomen tijdens mijn studie en stages. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest hoe je het best de waarde van een product of dienst kunt overbrengen. De hele psychologie achter marketing.

Het bleef niet alleen bij cursussen en opleidingen, ik koos er ook voor om 5 maanden stage te lopen op een marketingafdeling, zodat ik direct praktijk ervaring kon opdoen. Gedurende deze tijd kwam ik er steeds meer achter dat mijn passie en plezier ligt in het schrijven van content. Dit leidde tot een verdieping in het vak copywriting en storytelling.

De volgende cursussen en opleidingen hebben mij geholpen om online te werken als freelance tekstschrijver:

  • Online marketing cursus IMU (zelfstudie, 3 maanden)

  • Copywriting cursus NHA (zelfstudie, 6 maanden)

  • HBO-programma LOI: Concepting & Storytelling (zelfstudie, 6 maanden)

Een sprong in het diepe

Omdat het mijn doel was om te kunnen gaan en staan waar ik wil, was ik niet van plan om 40 uur per week op een stoffig kantoor te zitten. Nee, ik wilde mijn liefde voor reizen combineren met het werk als online tekstschrijver. Het was dan ook een logische stap om me in te schrijven bij de kamer van koophandel en aan de slag te gaan als zzp’er.

Achteraf gezien was dit natuurlijk een enorme sprong in het diepe. Ik had nog geen klanten of ‘echte’ werkervaring, maar ik was ervan overtuigd dat het wel zou lukken.

Een nieuwe wereld

Ondertussen ben ik 9 maanden verder, waarin er een nieuwe wereld voor mij is opengegaan. Er zijn ontzettend veel dingen te leren over het ondernemerschap en ik loop nog steeds vaak tegen obstakels aan. Het is een hobbelige weg met bergen en dalen. Inmiddels heb ik een aantal vaste opdrachtgevers, die zorgen voor een basis inkomstenstroom. Dat is natuurlijk niet onbelangrijk, zonder klanten heb je ook geen inkomsten.

Eén ding weet ik zeker: ik ben ontzettend blij met de keuze die ik heb gemaakt. Het biedt mij zoveel vrijheid en mogelijkheden. Als ik wil, stap ik morgen het vliegtuig in en ga ik online werken vanuit het buitenland. Als ik terug kijk ben ik ontzettend trots op wat ik inmiddels heb bereikt.

Zelf online werken?

Als ik één tip mag geven aan de mensen die dromen van een online ‘baan’, dan is het wel: ga ervoor. Het is nooit te laat voor een omscholing. Mijn interesse ligt bij het schrijven van teksten, maar ik kan mij voorstellen dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Gelukkig zijn er genoeg beroepen die je overal ter wereld kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan:

  • Fotograaf of videograaf

  • Websitebouwer

  • Grafisch designer

  • Programmeur

  • Boekhouder

  • Online marketeer

  • Blogger of vlogger

  • Online personal trainer

  • Social media expert

  • Webwinkel eigenaar

  • Online docent  

  • Consultant

  • Recruiter

Volg je interesses en kies vooral iets dat bij je past. Misschien is je huidige baan wel goed te combineren met het moderne internet. Er zijn ontzettend veel offline banen die je kunt omzetten naar een online omgeving. Begin in ieder geval gewoon, elk stapje is er alvast één. Of het nu gaat om het lezen van een business boek, het aanschaffen van een cursus of het inschrijven bij de KVK. Go for it!

Lees ook


Dit artikel kan affiliate links bevatten – Dit betekent dat als jij op een link klikt en vervolgens een aankoop doet bij de betreffende partner, ik een commissie ontvang. Jij betaalt niets extra’s, maar support hiermee wel mijn business :)

Vorige
Vorige

Digital nomad ervaring in Mexico

Volgende
Volgende

Wat te doen in Sayulita, Mexico? 8 leuke tips!